1750'den Fazla TÜRKİYE'NİN EN GÜZEL VİLLA MODELLERİ! Uygulamasını Yaptığımız İşlerde Projelendirme ÜCRETSİZDİR!

Özel imar nasıl alınır, tarlaya özel imar alma yöntemleri

Tarlanız varsa, o tarlaya özel imar nasıl alınır? İmar belgesi alabilmek için nereye başvuru yapmalıyım? Planlı alanlar nelerdir? Gibi sorularla karşı karşıya kalıyorsanız bu haberimizi dikkatli bir şekilde okumanız gerekecektir.

Tarlanız için imar izni nasıl verilir işte bu soruların cevabı bu haberimizde yer alıyor. Tarıma el verişli toprak parçası, sınırlı ve belirli bir alan tarla olarak belirlenir. Vasfı tarla içerisinde bazı bölgelerde yapılaştırılma için izin verilmiyor. Peki bu iznin sağlanması için neler gerekli. Yani özel imar nasıl alınır sorusunu soruyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı kurallar yer alır.

İlk Olarak Tarla İmar İzni!

Planlı alanlar tip imar yönetmeliğine göre resmi gazete içerisinde yayımlanan yönetmelik ve değişiklikler ile birlikte bir ada içerisinde ifraz yapılmak amacı ile yola herhangi bir cephesi varsa kesinlikle parsel oluşturulmamaktadır.

Yol üzerinde ya da yol kenarında bir cephesi olmayan parsellerin bulunduğu bir ada içerisinde yola cephesi bulunmayan parsele; yol kenarına bir cephe sağlamak amacı ile herhangi bir düzenleme yapılmadan bu parsel içerisine ve sınırı bulunan diğer parsellere kesinlikle ruhsat düzenlenemez. Kanun içerisinde yer alan 18 inci maddede bu kuralların uygulanmadığı haller içerisinde yola cephe bulunan parsellerde herhangi bir sebep ile tevhid edilmesi mecburi olarak kabul edilmiştir.

Parsellerin Kendi Aralarında Anlaşılmaması Durumu!

Eğer ki parsel maliklerin kendi aralarında anlaşamaması söz konusu olursa bu durum karşısında belirlenen bu alanlarda plana ve yapılaşmış olup olmamasına göre kontrol ediliyor. Bu kontrol sonrasında müsait olan parsele göre tevhid yolu ile parsel yapmak için ilgili idare yetkilendiriliyor.

Kadastral bir yol içerisinde herhangi bir cephesi olmayan tarla için de eğer bir imar planı kapsamı içerisinde yer almıyorsa belirlenen bazı adımlar bulunur.

Belirlenen bu adımlar için sıralama şu şekildedir.

Tarlada İmar İzni Bulunması!

Yol kenarına herhangi bir cephesi bulunan bir komşu parselden geçit hakkı alınması ile yola cephe sağlanabiliyor. Bu durum karşısında geçit hakkı komşu parsellerin malikleri ile anlaşma içerisinde olunması gerekir. Özel imar nasıl alınır konusunda komşu maliklerin anlaşma durumu da oldukça önemlidir. Bu durum karşısında mahkeme kararı da önemlidir.

Mahkeme her iki durumda da geçit hakkının tapuya tescil edilmesi gerektiğine kanaat getiriyor. İmar durumu alabilmek için ve özel imar durumu konusunda kesin olunması için her koşul için kadastral yola cephe olması gerekir.

Tarlanız için herhangi bir şekilde kadastral yola cepheniz yok ise; komşu mülk sahibinden geçit hakkı alarak kadastral yol cephesine sahip olabilirsiniz.

Yola cephesi olmayan tarlalar ise eğer imar kapsamında ise; bu durum karşısında imar planlarının notları ile incelenecek ve buna göre nasıl bir hüküm gerektiğinin incelenmesi söz konusudur.

Benzer Yazılar

Hafif Çelik Yapı Nedir, Avantajları ve Üretimi

Hafif Çelik Yapı Nedir, Avantajları ve Üretim...

Hafif Çelik Yapı Hafif çelik yapı sistemi, yapı elemanlarının taşıyıcı nitelikte olduğu,(duvar-döşeme) ve galvanize hafif çelikten soğuk şekillendirme yönetimi ile üretilen bir yapı şeklidir. Hafif çelik yapıların tasarımları tıpkı betonarme binalarda olduğu teknik şartnamelere uygun olarak tasarlanır. Hafif çelik yapılar betonarme yapılara göre daha hafif olduğundan deprem yüklerine çok daha az maruz kalırlar. Hafif çelik […]

Köylerde Yapılaşma, Köye Sınırları İçine ya da Dışına Ev Villa Yapmak

Köylerde Yapılaşma, Köye Sınırları İçine ya d...

KÖYLERDE YAPILAŞMAYLA İLGİLİ MEVZUATIN TANITILMASI AMAÇ : Köylerde oturan köy sakinlerinin veya köy dışından gelen yatırımcıların Köy Yerleşik Alanı içinde yada dışında yapacakları konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ve bunların dışındaki diğer arazi kullanımlarındaki yapıların ilgili İmar Planı, Kanun ve Yönetmeliklere uygun şekilde yapılmasının sağlanması ve kaçak yapılaşmanın önlenmesi. Bu kapsamda 3194 sayılı İmar […]

Hafif Çelik ve Ağır Çelik Ev Villa Arasındaki Farklar

Hafif Çelik ve Ağır Çelik Ev Villa Arasındaki...

Hafif Çelik Yapılar genellikle en fazla 2,5 katlı yapılarda, ağır çelik ise 3 kat ve daha fazla katlı yapıların ve endüstriyel (fabrika, atölye vs gibi) yapıların inşasında kullanılır. Kullanılan çeliğin mukavemeti ve kalitesinde hiaçbir değişiklik yoktur. Yalnızca taşıma kapasitesine bağlı olarak çelik profillerin kalınlıkları ve bükümleri farklılık gösterebilir. Hafif Çelik konstrüksiyonlu yapılarda tercih edilen çelik […]